Koulutukset ja teemaillat

Järjestämme maksuttomia koulutuksia ja teemailtoja energiatehokkuuden parantamisesta ja uusiutuvan energian hyödyntämisestä. Tervetuloa!
Lisäksi voimme pitää energia-aiheisen esityksen tilaisuudessanne esim. yhdistysten, isännöinti- ja huoltoyritysten ja taloyhtiöiden tapahtumat ja asukasillat.

Vallitsevan Covid-19 virustilanteen takia pidämme kaikki kevään 2021 tapahtumat webinaareina. Tältä sivuilta löydät tarkemmat tiedot tilaisuuksista. Voit myös olla suoraan yhteydessä energianeuvontaamme.

Ajankohtaiset ja tulevat tilaisuudet:

Menneitä tilaisuuksia (tutustu esityksiin ja tallenteisiin):Isännöitsijän energiatehokkuuskurssi

Energiakulut haukkaavat yhä suuremman osan taloyhtiön hoitokuluista. Kasvaneet energiakulut ovat nostaneet energia-asiat myös taloyhtiöiden keskiöön. Hyvin hoidettu ja energiatehokas taloyhtiö on haluttu kohde sekä asukkaille että sijoittajille.

Valtaosalla pääkaupunkiseudun taloyhtiöistä on edessään linjasaneeraus ja/tai muita suuria saneerauksia. Saneerauksien suunnittelun yhteydessä kannattaa aina selvittää, mitä energiatehokkuustoimenpiteitä voi samassa yhteydessä tehdä kannattavasti. Taloyhtiöt tarvitsevat tähän kannustusta, osaamista ja tukea.

HSY:n Ilmastoinfo on järjestänyt kolmen vuoden ajan suosittuja ja pidettyjä Taloyhtiön energianeksperttikursseja. Nyt alkaa ensimmäinen isännöitsijöiden energiaeksperttikurssi. Kurssilla pureudutaan taloyhtiön energia-asioihin kokonaisuutena ja mietitään energiaremonttien mahdollisuuksia osana saneerauksia. Kurssin jälkeen isännöitsijällä on syvällisempi ja kokonaisvaltaisempi käsitys taloyhtiön energia-asioista sekä työkaluja, kuinka auttaa taloyhtiöitä eteenpäin energiaremontin toteuttamisessa esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.

Tule mukaan nostamaan omaa osaamista, jotta pystyt tarjoamaan asiakkaillesi asiantuntevampaa palvelua. Energia-asioiden osaaminen on kilpailuvaltti!

Kurssi järjestetään kolmena maanantaina 1.2, 8.2 ja 15.2.2021 klo 12.00-14.00. Kurssi pidetään etäyhteyksillä. Linkki lähetetään ilmoittautuneille lähempänä ajankohtaa.

Katso kurssin ohjelma.

Ilmoittaudu isännöitsijän energiatehokkuuskurssille.Max 17 °C – infoilta taloyhtiön yleisten tilojen lämpötilojen laskemiseksi

Lämpötilat taloyhtiön porrashuoneissa ja muissa yleisissä tiloissa ovat monesti suosituksia korkeammat. Tästä aiheutuu taloyhtiölle turhaa lämpöenergian kulutusta, mikä lisää kustannuksia ja ilmastopäästöjä.

Todentaakseen ongelmaa HSY:n Ilmastoinfo mittasi vuoden 2020 joulukuussa porrashuoneiden lämpötiloja lähes 40:ssä taloyhtiössä. Lisäksi Ilmastoinfo on selvittänyt alan yritysten kanssa, kuinka yleisten tilojen lämpötiloja olisi mahdollista laskea kustannustehokkaasti ja helposti.

Asiaan liittyen HSY:n Ilmastoinfo pitää infoillan keskiviikkona 10.2.2021 klo 17.30-19.00. Illassa esitellään mm. tehtyjen lämpötilamittauksien tuloksia. Lisäksi mukana on muutama alan yritys kertomassa havainnoistaan ja keinoistaan yleisten tilojen lämpötilojen laskemiseksi.

Ilta pidetään webinaarina. Illan tarkempi ohjelma löytyy tältä sivulta lähempänä ajankohtaa.

Ilmoittaudu mukaan.Taloyhtiön energiaeksperttikurssi kevät 2021

Tule oppimaan, mihin taloyhtiössä kuluu energiaa ja kuinka suunnitelmallisella kiinteistönpidolla ja energiatehokkuustoimenpiteillä taloyhtiön energiankulutusta ja kustannuksia voidaan alentaa. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, joten sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa energiaosaamista.

Kevään 2021 Energiaeksperttikoulutus koostuu viidestä iltatilaisuudesta, jotka pidetään tiistaisin klo 17.30-20.00: 16.2., 2.3., 16.3., 30.3. ja 20.4.

Korona-tilanteen takia kurssi pidetään etänä. Osallistuaksesi kurssille tarvitset vain toimivan internetyhteyden sekä tietokoneen tai mobiililaitteen. Osallistumislinkki ja tarkemmat ohjeet lähetään ilmoittautuneille sähköpostilla lähempänä kurssin alkua.

Kurssin ohjelma

Ilmoittaudu mukaan kurssille

Katso myös aikaisempien kurssien ohjelmia ja materiaaleja.

 Menneet tilaisuudet

Tutustu esityksiin ja tallenteisiin.Taloyhtiön energiaeksperttikurssi syksy 2020

Tule oppimaan, mihin taloyhtiössä kuluu energiaa ja kuinka suunnitelmallisella kiinteistönpidolla ja energiatehokkuustoimenpiteillä taloyhtiön energiankulutusta ja kustannuksia voidaan alentaa. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, joten sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa energiaosaamista.

Syksyn 2020 Energiaeksperttikoulutus koostuu viidestä iltatilaisuudesta, jotka pidetään tiistaisin klo 17.30-20.00:  29.9., 13.10., 27.10., 10.11. ja 1.12.

Korona-tilanteen takia kurssi pidetään webinaareina etäyhteyksiä hyödyntäen. Osallistuaksesi kurssille tarvitset vain toimivan internetyhteyden sekä laitteen, jolla käyttää sitä. Osallistumislinkki ja tarkemmat ohjeet lähetään ilmoittautuneille sähköpostilla lähempänä kurssin alkua.

Katso kurssin ohjelma. Ohjelma täydentyy vielä syksyn aikana.

Katso kurssimateriaalit.Taloyhtiön energiaeksperttikurssi Koutsissa - ohjattu verkkokurssi

Järjestimme ohjatun verkkokurssin Taloyhtiön energiaeksperttikurssista. Kurssilla suoritettiin Koutsi -verkkokoulutusalustassa Taloyhtiön energiaeksperttikurssi ohjatusti ja yhdessä ryhmän kanssa.

Katso kurssin esityksetTaloyhtiön uudet energiaratkaisut - Miten valjastat mittaustiedon säästämään energiaa ja rahaa

Ilmastoviisaat virtuaalimessut osoittivat, että taloyhtiöillä on paljon keinoja vähentää energiankulutustaan.

Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeen virtuaalimessut (12.11.2020) pureutuivat taloyhtiöiden uusiin energiaratkaisuihin sekä keinoihin, joilla valjastaa mittaustieto säästämään rahaa ja energiaa. Samalla esiteltiin Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeen tuloksia ja konkreettisia palveluesimerkkejä taloyhtiöille.

Päälavan ja pienlavojen ohjelmien tallenteet sekä esitetyt materiaalit löytyvät GBC:n uutisesta.Öljystä uusiutuviin -webinaari 3.11.2020

Järjestimme 3.11. webinaarin, jossa kävimme läpi öljylämmityksen vaihtoehtoja sekä taloudellisia tukea investointiin.

Materiaalit:

Lämpöpumppujen tekniikka käyttö ja kannattavuus, Sami Seuna, Uudenmaan Energiatieto Oy
Taloudellinen tuki öljystä luopumiselle, HSY:n Ilmastoinfo
10 vinkkiä lämpöpumpun hankintaanMatti Perkkiö, Lämpöykkönen OyTaloyhtiön energiaeksperttikurssi kevät 2020

Kevään 2020 Energiaeksperttikoulutus keskeytyi Covid-19 viruksen aiheuttaman pandemian takia. Kurssi käydään loppuun syksyllä 2020. Kurssin 4. ilta pidetään 15.9 klo 17.30-19.45 webinaarina. 5. ilta pidetään myöhemmin syksyllä.

Kurssin ohjelman löydät tästä linkistä.

Kevään 2020 kurssilla pidetyt esitykset sekä edellisten eksperttikurssien esitykset ja kurssiohjelmat löydät tästä linkistä.Sähköauton lataus taloyhtiössä -webinaari

Onko sähköauton latauspisteille tullut tarvetta taloyhtiössänne? Voiko lämmitystolpasta lataamisen sallia? Täytyykö latauspisteitä rakentaa linjasaneerauksen yhteydessä?

Sähköauton latausten järjestäminen on ajankohtaista monessa taloyhtiössä. Webinaarissa tutustuttiin sähköauton lataamiseen sekä tekniseltä että hallinnolliselta kannalta.

Materiaalit

Tilaisuuden tallenne julkistetaan mahdollisimman pian Ilmastoinfon Youtube -kanavalla.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Kiinteistöliitto Uusimaan kanssa.Auringosta sähköä taloyhtiöön -webinaari

Voisiko aurinkosähkön hyödyntäminen olla järkevää myös taloyhtiöissä? Entä juuri meidän taloyhtiössä?

Järjestimme webinaarin, jossa  asiantuntijat Janne Käpylehto ja Karoliina Auvinen kertoivat aurinkosähkön tekniikasta, kannattavuudesta ja asennuksesta sekä lainsäädännön vaikutuksista taloyhtiöissä.

Esitykset

Tapahtuman tallenne löytyy nyt Ilmastoinfon Youtube -kanavalta.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Kiinteistöliitto Uusimaan kanssa.Taloyhtiöiden energialoikka

Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankke järjesti tiedotus- ja keskustelutilaisuuden siitä, miten valita parhaat ja kustannustehokkaimmat ratkaisut taloyhtiöön sekä miten valtio ja kaupungit tukevat asunto-osakeyhtiöitä energiatehokkuusloikan mahdollistamiseksi.

Esitykset

Motivan asuinkiinteistöjen energia-avustukset webinaarin aineistoihin ja tallenteisiin pääset tästä linkistä.Öljystä uusiutuviin infoillat omakotiasujille, maaliskuu 2020

Järjestimme omakotiasukkaille kaksi Öljystä uusiutuviin -teemailtaa. Illoissa kerrotttiin parhaista mahdollisuuksista hyödyntää uusiutuvia energiamuotoja joko öljylämmityksen tukena tai korvaajana. Erityisesti käsiteltiinn maalämpöpumppuja ja ilma-vesilämpöpumppuja.

Esitykset

Mukana olivat myös:
TomallenSenera Oy, Scanoffice Oy, Nibe Oy, Lämpökarhu Oy, Ekolämmöx Oy ja Nivos Oy.Olympia- ja Kisakylän kerrostaloyhtiöiden energiailta

Järjestimme Olympiakylän ja Kisakylän kerrostaloyhtiölle oman energiaillan, jossa pääteemana oli maalämpö.

Esitykset

 • Taloyhtiöiden ajankohtaisia asioita (katso esitys), Kirsi Sivonen HSY:n Ilmastoinfo
 • Lämpöpumppujen hyödyntäminen taloyhtiössä – tekniikka ja kannattavuus (katso esitys), Sami Seuna Uudenmaan Energiatieto
 • Palveluntarjoajan näkökulma – Kokonaisvaltainen energiaremontti ja rahoitusmahdollisuudet (katso esitys), Lari Paavolainen Leasegreen


Taloyhtiöiden energiaekspertti -koulutukset

Taloyhtiön energiaeksperttikoulutuksia on pidetty kaksi kertaa vuodessa syksystä 2018 alkaen. Yksi koulutuskokonaisuus koostuu viidestä iltatilaisuudesta, jossa taloyhtiön energiatehokkuusasioita käsitellään monipuolisesti ja useiden eri asiantuntijoiden voimin.

Koulutusten ohjelmiin ja esityksiin pääset tutustumaan täältä.Sähköauton latausilta taloyhtiöille

Sähköauton latausten järjestäminen on ajankohtaista monessa taloyhtiössä. Tilaisuudessa tutustuttiin sähköauton lataamiseen sekä tekniseltä että hallinnolliselta kannalta. Lisäksi tutustuttiin yritysten tuotteisiin ja palveluihin.

Puheenvuorot

Vesa Peltola, energia-asiantuntija Kuntaliitto: Latauspisteiden järjestäminen, tekninen näkökulma

Mia Pujals, vanhempi lakimies Kiinteistöliitto uusimaa: Latauspisteiden järjestäminen, hallinnollinen ja lainsäädännöllinen näkökulma

Minimessujen näytteilleasettajat:

 • Ensto
 • Fortum
 • Helen Oy
 • IGL-Technologies Oy
 • Parkkisähkö Oy
 • Plugit Finland Oy
 • Secto Automotive Oy
 • SESKO ry
 • Virta Global Oy
 • Virtaafillariin -hanke


Auringosta sähköä taloyhtiöön!

Järjestimme 2.10.2019 Auringosta sähköä taloyhtiöön! -tilaisuuden. Tilaisuudessa kuultiin aurinkosähkön teknisten toteutusten mahdollisuuksista, kannattavuudesta sekä lainsäädännön tämän hetkisestä tilasta. Alla linkit illan esityksiin

 • Aurinkosähköä myös taloyhtiöön – tekniset ratkaisut ja kannattavuus. (Katso esitys)
  Janne Käpylehto, tietokirjailija ja aurinkoenergian asiantuntija
 • Aurinkosähkön lainsäädäntö taloyhtiöissä – valoa tunnelin päässä! (Katso esitys)
  Karoliina Auvinen, Projektijohtaja, FinSolar -hanke


Aurinkosähköä kotiin -asukasillat

HSY:n Aurinkosähköä kotiin -asukasillat, kevät 2019

Kiitos aurinkosähköiltoihin osallistuneille! Alla on linkit tilaisuuksien esityksiin:

Teemu Kettunen, HSY:n Ilmastoinfo (katso esitys)
– Mistä tietoa hankinnan tueksi? aurinkosahkoakotiin.fi ja kartta.hsy.fi esittely
– Aurinkovoimalan mitoittaminen ja kannattavuus
– VTT:n haastatteluiden tuloksia aurinkovoimalan omistajien kokemuksista

Janne Käpylehto (Katso esitys)
– Energiasta kiinnostavaa, kuinka se tehdään?
– Aurinkosähkön rooli sähköntuotannossa
– Aurinkovoimalan toimintaperiaate, laitteet ja asentaminen (verkkoon kytketty voimala ja mökkivoimala)
– Millaisiin asuinrakennuksiin aurinkovoimala sopii?
– Sopivan voimalakoon selvittäminen ja kuormansiirrot
– Aurinkosähköhankinnan eteneminenLämmitysillat pientaloasukkaille

Järjestimme alkuvuodesta 2019 kolme pientaloasukkaille suunnattua Lämmitysiltaa, joissa käsiteltiin mm. seuraavia aiheita:

• Mitä kannattaa huomioida lämmitystapamuutosta suunniteltaessa?
• Yleisimpien lämpöpumppujen toiminta ja soveltuvuus
• Kuinka hyödynnän lämmityksessä aurinkoenergiaa?
• Kannattaako jättää vanha lämmitysmuoto uuden rinnalle
• Lämmitystapamuutosten taloudellinen kannattavuus

Kiitämme osallistuneita! Tutustu illoissa pidettyihin esityksiin:

Motiva Oy: Lämpöpumput ja hybridiratkaisut

Yrityksen puheenvuoro: PMF Oy

Yrityksen puheenvuoro: Tom Allen Senera Oy