Koulutukset ja teemaillat

Järjestämme maksuttomia koulutuksia ja teemailtoja energiatehokkuuden parantamisesta ja uusiutuvan energian hyödyntämisestä. Tervetuloa!
Lisäksi voimme pitää energia-aiheisen esityksen tilaisuudessanne esim. yhdistysten, isännöinti- ja huoltoyritysten ja taloyhtiöiden tapahtumat ja asukasillat.

Vallitsevan Covid-19 virustilanteen takia pidämme kaikki kevään 2021 tapahtumat webinaareina. Tältä sivuilta löydät tarkemmat tiedot tilaisuuksista. Voit myös olla suoraan yhteydessä energianeuvontaamme.

Tulevat tilaisuudet:

Suunnitellut tilaisuudet, lisätietoa tulossa:

  • Sähköauton lataus taloyhtiöissä -webinaari, huhtikuu
  • Energiaeksperttien verkostotapaaminen, huhtikuu
  • Auringosta sähköä taloyhtiöön -webiinaari, toukokuu
  • Auringosta sähköä omakotitaloon -webinaari, toukokuu
  • Taloyhtiön energiaekspertti – ohjattu verkkokurssi, toukokuu

Menneitä tilaisuuksia (tutustu esityksiin ja tallenteisiin):Taloyhtiön energiaeksperttikurssi kevät 2021

Tule oppimaan, mihin taloyhtiössä kuluu energiaa ja kuinka suunnitelmallisella kiinteistönpidolla ja energiatehokkuustoimenpiteillä taloyhtiön energiankulutusta ja kustannuksia voidaan alentaa. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, joten sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa energiaosaamista.

Kevään 2021 Energiaeksperttikoulutus koostuu viidestä iltatilaisuudesta, jotka pidetään tiistaisin klo 17.30-20.00: 16.2., 2.3., 16.3., 30.3. ja 20.4.

Korona-tilanteen takia kurssi pidetään etänä. Osallistuaksesi kurssille tarvitset vain toimivan internetyhteyden sekä tietokoneen tai mobiililaitteen. Osallistumislinkki ja tarkemmat ohjeet lähetään ilmoittautuneille sähköpostilla lähempänä kurssin alkua.

Kurssin ohjelma ja materiaalit

 Sähköauton lataus taloyhtiöissä -webinaari

Onko sähköauton latauspisteille tullut tarvetta taloyhtiössänne? Voiko lämmitystolpasta lataamisen sallia? Täytyykö latauspisteitä rakentaa linjasaneerauksen yhteydessä?

Sähköauton latausten järjestäminen on ajankohtaista monessa taloyhtiössä. Webinaarissa tutustutaan sähköauton lataamiseen sekä tekniseltä että hallinnolliselta kannalta.

Aikataulu, ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan pian!

Webinaari järjestetään yhteistyössä Motiva Oy:n ja Kiinteistöliitto Uusimaan kanssa.Menneet tilaisuudet

Tutustu esityksiin ja tallenteisiin.Isännöitsijän energiatehokkuuskurssi

Energiakulut haukkaavat yhä suuremman osan taloyhtiön hoitokuluista. Kasvaneet energiakulut ovat nostaneet energia-asiat myös taloyhtiöiden keskiöön. Hyvin hoidettu ja energiatehokas taloyhtiö on haluttu kohde sekä asukkaille että sijoittajille.

Valtaosalla pääkaupunkiseudun taloyhtiöistä on edessään linjasaneeraus ja/tai muita suuria saneerauksia. Saneerauksien suunnittelun yhteydessä kannattaa aina selvittää, mitä energiatehokkuustoimenpiteitä voi samassa yhteydessä tehdä kannattavasti. Taloyhtiöt tarvitsevat tähän kannustusta, osaamista ja tukea.

HSY:n Ilmastoinfo on järjestänyt kolmen vuoden ajan suosittuja ja pidettyjä Taloyhtiön energianeksperttikursseja. Pidimme helmikuussa 2021 ensimmäinen isännöitsijöiden energiatehokkuuskurssin. Kurssilla pureuduttiin taloyhtiön energia-asioihin kokonaisuutena ja mietittiin energiaremonttien mahdollisuuksia osana saneerauksia.

Katso kurssin ohjelma ja pidetyt esitykset.Max 17 °C – infoilta taloyhtiön yleisten tilojen lämpötilojen laskemiseksi

Lämpötilat taloyhtiön porrashuoneissa ja muissa yleisissä tiloissa ovat monesti suosituksia korkeammat. Tästä aiheutuu taloyhtiölle turhaa lämpöenergian kulutusta, mikä lisää kustannuksia ja ilmastopäästöjä.

Todentaakseen ongelmaa HSY:n Ilmastoinfo mittasi vuoden 2020 joulukuussa porrashuoneiden lämpötiloja lähes 40:ssä taloyhtiössä. Lisäksi Ilmastoinfo on selvittänyt alan yritysten kanssa, kuinka yleisten tilojen lämpötiloja olisi mahdollista laskea kustannustehokkaasti ja helposti.

Asiaan liittyen HSY:n Ilmastoinfo piti infoillan helmikuussa 2021Illassa esiteltiin mm. tehtyjen lämpötilamittauksien tuloksia. Lisäksi mukana oli muutama alan yritys kertomassa havainnoistaan ja keinoistaan yleisten tilojen lämpötilojen laskemiseksi.

Katos illan ohjelma ja esityksetTaloyhtiön energiaeksperttikurssi syksy 2020

Ilmastoinfo on järjestänyt Taloyhtiön energiaeksperttikursseja vuodesta 2018 alkaen ja eksperttejä on koulutettu jo noin 250. Kurssit ovat olleet suosittuja ja tykättyjä. Kurssilla käydään kattavasti läpi taloyhtiön energiankulutusta, kiinteistötekniikkaa, suunnitelmallista kiinteistönpitoa sekä energiatehokkuusmahdollisuuksia.

Syksyn 2020 Taloyhtiön energiaeksperttikoulutus oli ensimäinen, joka pidettiin kokonaan etänä. Siitä huolimatta kurssi sujui mainiosti.

Katso tästä kurssin materiaalit.

Katso myös aiempien kurssien materiaalit.Taloyhtiön uudet energiaratkaisut - Miten valjastat mittaustiedon säästämään energiaa ja rahaa

Ilmastoviisaat virtuaalimessut osoittivat, että taloyhtiöillä on paljon keinoja vähentää energiankulutustaan.

Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeen virtuaalimessut (12.11.2020) pureutuivat taloyhtiöiden uusiin energiaratkaisuihin sekä keinoihin, joilla valjastaa mittaustieto säästämään rahaa ja energiaa. Samalla esiteltiin Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeen tuloksia ja konkreettisia palveluesimerkkejä taloyhtiöille.

Päälavan ja pienlavojen ohjelmien tallenteet sekä esitetyt materiaalit löytyvät Green Building Council Finlandin uutisesta.

Ilmastoviisaat taloyhtiöt hankkeen nettisivut ja tuotetut materiaalit löytyvät osoitteesta ilmastoviisaat.fi.Öljystä uusiutuviin -webinaari 3.11.2020

Järjestimme 3.11. webinaarin, jossa kävimme läpi öljylämmityksen vaihtoehtoja sekä taloudellisia tukea investointiin.

Tilaisuuden esitykset:

Lämpöpumppujen tekniikka käyttö ja kannattavuus, Sami Seuna, Uudenmaan Energiatieto Oy
Taloudellinen tuki öljystä luopumiselle, Kirsi Korpisal,HSY:n Ilmastoinfo
10 vinkkiä lämpöpumpun hankintaan, Matti Perkkiö, Lämpöykkönen OySähköauton lataus taloyhtiössä -webinaari

Onko sähköauton latauspisteille tullut tarvetta taloyhtiössänne? Voiko lämmitystolpasta lataamisen sallia? Täytyykö latauspisteitä rakentaa linjasaneerauksen yhteydessä?

Sähköauton latausten järjestäminen on ajankohtaista monessa taloyhtiössä. Webinaarissa tutustuttiin sähköauton lataamiseen sekä tekniseltä että hallinnolliselta kannalta.

Materiaalit

Tilaisuuden tallenne löytyy Ilmastoinfon Youtube -kanavalla.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Kiinteistöliitto Uusimaan kanssa.Auringosta sähköä taloyhtiöön -webinaari

Voisiko aurinkosähkön hyödyntäminen olla järkevää myös taloyhtiöissä? Entä juuri meidän taloyhtiössä?

Järjestimme webinaarin, jossa  asiantuntijat Janne Käpylehto ja Karoliina Auvinen kertoivat aurinkosähkön tekniikasta, kannattavuudesta ja asennuksesta sekä lainsäädännön vaikutuksista taloyhtiöissä.

Esitykset

Tapahtuman tallenne löytyy nyt Ilmastoinfon Youtube -kanavalta.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Kiinteistöliitto Uusimaan kanssa.Taloyhtiöiden energialoikka

Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankke järjesti tiedotus- ja keskustelutilaisuuden siitä, miten valita parhaat ja kustannustehokkaimmat ratkaisut taloyhtiöön sekä miten valtio ja kaupungit tukevat asunto-osakeyhtiöitä energiatehokkuusloikan mahdollistamiseksi.

Esitykset

Motivan asuinkiinteistöjen energia-avustukset webinaarin aineistoihin ja tallenteisiin pääset tästä linkistä.Olympia- ja Kisakylän kerrostaloyhtiöiden energiailta

Järjestimme Olympiakylän ja Kisakylän kerrostaloyhtiölle oman energiaillan, jossa pääteemana oli maalämpö.

Esitykset

  • Taloyhtiöiden ajankohtaisia asioita (katso esitys), Kirsi Sivonen HSY:n Ilmastoinfo
  • Lämpöpumppujen hyödyntäminen taloyhtiössä – tekniikka ja kannattavuus (katso esitys), Sami Seuna Uudenmaan Energiatieto
  • Palveluntarjoajan näkökulma – Kokonaisvaltainen energiaremontti ja rahoitusmahdollisuudet (katso esitys), Lari Paavolainen Leasegreen


Aurinkosähköä kotiin -asukasillat

HSY:n Aurinkosähköä kotiin -asukasillat, kevät 2019

Kiitos aurinkosähköiltoihin osallistuneille! Alla on linkit tilaisuuksien esityksiin:

Teemu Kettunen, HSY:n Ilmastoinfo (katso esitys)
– Mistä tietoa hankinnan tueksi? aurinkosahkoakotiin.fi ja kartta.hsy.fi esittely
– Aurinkovoimalan mitoittaminen ja kannattavuus
– VTT:n haastatteluiden tuloksia aurinkovoimalan omistajien kokemuksista

Janne Käpylehto (Katso esitys)
– Energiasta kiinnostavaa, kuinka se tehdään?
– Aurinkosähkön rooli sähköntuotannossa
– Aurinkovoimalan toimintaperiaate, laitteet ja asentaminen (verkkoon kytketty voimala ja mökkivoimala)
– Millaisiin asuinrakennuksiin aurinkovoimala sopii?
– Sopivan voimalakoon selvittäminen ja kuormansiirrot
– Aurinkosähköhankinnan eteneminen