MAX17

Taloyhtiöiden rappukäytävissä ja muissa yleisissä tiloissa lämpötila on usein jotain muuta kuin suositeltu 17 astetta. Sekä liian lämpimässä että liian kylmässä rappukäytävässä voi olla merkittävää lämmönhukkaa. Lämmönhukka ja lämpötila on kuitenkin helppo ottaa haltuun tiivistämällä ovet ja ikkunat sekä asentamalla pattereihin termostaatit. Toimenpide on nopea ja edullinen. Se laskee lämmityskuluja ja parantaa viihtyisyyttä.

Yleisten tilojen lämmönhukka kuriin

Useissa taloyhtiöissä kampaillaan tilanteessa, jossa energiaa pitäisi säästää, mutta ei tiedetä, mistä aloittaa. Yleisten tilojen lämpöhukan vähentäminen ja lämpötilan säätö on helppo keino lähteä liikkeelle ja ottaa ensimmäinen askel kohti energiatehokasta taloyhtiöitä.

Lämmönhukka kuriin tiivistämällä

Rappukäytävien, kellareiden ja autotallien oviin ei usein kiinnitetä yhtä paljon huomioita kuin asuntojen oviin. Niistä voi puuttua tiivisteet täysin tai ne ovat huonossa kunnossa. Valo voi pilkistää ovenraosta, vaikka ovi on kiinni. Usein kylmän vedon tuntee ihan kädellä. Myös tiivisteen kuntoa voi kokeilla käsin. Jos tiiviste ei tunnu enää kimmoisalta, se on vanha ja kaipaa uusimista.

Taloyhtiön hallitus voi tilata ulko-ovien tiivistämisen helposti huoltoyhtiöltä. Joskus ovet kaipaavat myös säätöä. Ovi voi olla vinossa karmeissaan. Säädön ja tiivistämisen avulla oven ja karmin väli saadaan tiiviiksi eikä lämpö enää karkaa. Yleisissä tiloissa voi olla myös tiivistämistä kaipaavia ikkunoita. Niiden tiivistäminen on hyvä teettää ammattilaisella. Kannattaa myös varmistaa, että käytetään laadukasta silikonitiivistettä.

Yhden asteen lämpötilan pudotus on viiden prosentin lämmönsäästö

Kun lämpöhukat on saatu kuriin, otetaan haltuun lämpötilat. Ensimmäinen askel on lämpötilojen mittaaminen. Siihen soveltuu tavallinen digitaalinen lämpömittari. Mittaus kannattaa tehdä kylmällä säällä, kun lämmitystä jo todella tarvitaan. Mittauksia kannattaa tehdä useampana päivänä, jotta nähdään muuttuvatko lämpötilat.

Yleisten tilojen suosituslämpötilat ovat:

  • rappukäytävä 17–18 °C
  • varasto 12 ºC
  • autotalli 5 ºC

Jos lämpötilat ovat suositusta korkeammat, lähdetään säätämään lämpötiloja alaspäin. Yleisissä tiloissa, kuten rappukäytävissä, on pattereissa harvoin termostaatit. Ne säätävät lämmitystä tilassa olevan lämpötilan mukaan, jolloin lämmitetään vain tarpeen mukaan. Säätöä voi pyrkiä tekemään myös pattereissa olevilla patteriventtiileillä tai käsipyörillä. Tämä ei ole kuitenkaan yhtä tehokasta, kuin termostaattien asennus. Useisiin kohteisiin termostaattien asentaminen on mahdollista ja edullista. Suosittelemme, että patterit käydään läpi LVI-asiantuntijan toimesta, jotta asennus tapahtuu oikein. LVI-asiantuntija voi myös tilata termostaattien asennusurakan.

Ilmanvaihdon huomioiminen

Tiivistettäessä ja säädettäessä lämpötilaa kannattaa huomioida myös ilmanvaihto. Mikäli tiloissa ei ole korvausilmalle aukkoja, täytyy tiivisteisiin jättää raot korvausilmalle. Uudemmissa kohteissa, joissa on koneellinen tulo-poistoilmanvaihto, on hyvä tarkistaa, minkä lämpöistä ilmaa ilmanvaihto puhaltaa tilaan. Tuloilman lämpötila olisi hyvä olla pari asetta tavoitelämpötilaa matalampi.

Lisää taloyhtiön energiatehokkuudesta

Lisää taloyhtiön energiatehokkuusvinkkejä löydät Taloyhtiön energiaeksperttikurssilta.

Siirry takaisin sivun alkuun