Taloyhtiöklubeissa alueen taloyhtiöt tekevät yhteistyötä sekä jakavat kokemuksia ja tietoa. Klubitapaamisissa perehdytään asiantuntijoiden kanssa energiatehokkuuden mahdollisuuksiin ja suunnitelmallisen kiinteistönpidon työkaluihin. Tapaamisiin voidaan kutsua myös kaupungin edustajia ja palveluntarjoajia. Yhteisellä energiatehokkuuden edistämisellä pienennetään kustannuksia, parannetaan asumisolosuhteita ja nostetaan kiinteistön sekä koko alueen arvoa.

Taloyhtiöklubitoimintaa pilotoidaan Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien hankkeessa vuosien 2020 ja 2021 aikana. Tavoitteena on, että taloyhtiöklubitoiminta vakiintuu ja toimintamalli leviää muillekin asuinalueille sekä muihin kaupunkeihin. Hanketta rahoittaa ympäristöministeriö. Tälle sivulle kerätään tietoa hankkeesta ja sen tuloksista.

Lue lisää hankkeen omilta nettisivuilta.

Vantaan pilottialueet ovat Myyrmäki ja Koivukylä

Vantaalla taloyhtiöklubihankkeen pilottialueet valittiin hakukilpailulla kesällä 2020. Taloyhtiöt saivat itse hedottaa omaa aluettaan mukaan hankkeeseen. Alueiksi valikoitu Myyrmäki ja Koivukylä, joista molemmista oli useita hankkeesta kiinnostuneita taloyhtiöitä.

Koivukylä sijaitsee pääradan varrella Tikkurilasta pohjoiseen. 10 000 asukkaan kerrostalovaltainen pilottialue ulottuu myös Havukosken puolelle. Toinen pilottialue on 17 000 asukkaan tiivisti rakennettu Myyrmäki. Erityispiirteenä alueessa on taloyhtiöiden yhdessä omistama alueellinen Myyrmäen Huolto Oy.

Molempien alueiden 1970-1990 -luvuilla rakennettu rakennuskanta soveltuu hyvin hankkeen pilottikohteeksi. Taloyhtiöissä on jo entuudestaan keskusteltu energiatehokkuuden edistämisestä ja yhtiöt ovat pohtineet mm. lämmitystavan mutosta ja uusiutuvan energian hyödyntämismahdollisuuksia.

Espoon pilottialueet ovat Matinkylä ja Suvela

Matinkylän ytimen muodostavat Matinkylä–Tiistilän ja Olarin–Kuitinmäen 1960–70-luvuilla rakennetut lähiöt. Tarkoitus on perustaa yksi taloyhtiöklubi Matinkylään Matinmetsän, Tiistilän tai Matinlahden alueelle. Alueella on yli 9 000 kerrostaloasuntoa ja niissä asuu noin 16 000 asukasta. Alueen taloyhtiöiden kiinnostava erityispiirre on niiden kiinteä yhteistyö yhtiöiden omistaman Matinkylän Huolto Oy:n kanssa.  

Suvela on Espoon tiiveimmin rakennettuja alueita. Rakennuskanta on pääosin 1970-luvulla rakennettuja kerrostaloja. Asukaskyselyiden mukaan Suvelan asukkaat ovat keskimääräistä yhteisöllisempiä. Lähtökohdat Taloyhtiöklubin perustamiselle ovatkin hyvät. Myös Suvelan alueella toimii perinteinen aluehuoltoyhtiö, SKIPA, jonka omistajakunta muodostuu alueen asunto-osakeyhtiöistä, kiinteistöosakeyhtiöistä ja kiinteistöjä suoraan omistavista yhteisöistä.

Ympäristöpalkinto AsOy Mannerheimintie 106:lle

Tämän vuoden Helsingin ympäristöpalkintokilpailun teemana oli rakennusten energiatehokkuus. Palkintoraati, jonka puheenjohtajana toimi apulaispormestari Anni Sinnemäki, valitsi kilpailun voittajaksi Asunto Oy Mannerheimintie 106:n. Vuonna 1939 rakennettuun taloon on tehty 2000-luvulla useita energiankulutusta pienentäviä remontteja: patteriverkosto on säädetty, ikkunat, hissi ja yleisten tilojen valaistus uusittu. Lisäksi lämmitysmuoto on vaihdettu maalämpöön.

Katso lisätietoja täältä >>
Katso video voittajasta täältä >>